tips til dubai

Jeg har fået flere små forespørgsler omkring små guides og gode tips til Dubai fra nogle af jer. Det er jeg faktisk helt beæret over, og det vil jeg da gerne forsøge mig lidt med, hvis der virkelig er interesse for det? Vil jo nødigt kede jer eller spamme jer med ting, I slet ikke er interesserede i.

Jeg har tænkt, at jeg vil lave nogle små guides til nogle af de forskellige små områder her i Dubai, f.eks. Downtown, Bur Dubai, Dubai Marina osv. De kommer til at indeholde lidt af hvert. Seværdigheder. Spisesteder. Shopping. Og alt derimellem. Kunne det være interessant?

Imens jeg lige forsøger mig lidt frem med form og indhold til mine små Dubaiguides – samt måske håber på lidt feedback fra jer derude – så får I i dag lige nogle små tips og gode fifs til Dubai. Små ting der er gode at vide, eller som kan gøre en rejse herned lidt nemmere (også hvis man er på budget!). Håber I vil tage godt imod det. Ellers så skal I bare sige, at jeg skal holde kaje! Hahah. Det er også helt i orden.

Men indtil jeg får et rungende nej, stop, lad være eller et go for it, så starter jeg blidt ud med nogle gode, lettere praktiske tips til Dubai. Ting som er gode at vide, når man kommer til Dubai for første gang:

1. NOL kort til metroen

Dubai har en velfungerende metro med 2 linjer, og du kan komme ret vidt omkring ved hjælp af metroen. Jeg tager den f.eks dagligt til arbejde fra marinaen (stoppet hedder nu Damac Properties) til Business Bay. Metroen stopper blandt andet ved Mall of the Emirates, Dubai Mall, Gold & Diamond Park, Deira, Karama og endda ved både terminal 1 & 3 i lufthavnen. Desuden er der nu kommet en moderne version af en sporvogn (tram), der kører rundt nede i marinaområdet – rart på meget varme dage, hvor det ikke er helt sjovt at gå rundt udenfor.

Skal I bruge metroen mere end et par gange, så kan det godt betale sig at købe et sølv NOL kort. Det fungerer lidt som rejsekortet derhjemme. Man køber det for 25 AED, og så har man 19 AED at køre for med det samme. Når der ikke er flere penge på, så tanker man det bare op igen. Bemærk det koster mig 5 AED (omkring 8 kr) for turen til arbejde, og det er 20 minutters metrotur. Så det er virkelig billigt. Det er lidt billigere at køre, når man har NOL kortet, og så slipper man samtidig for at stå i kø ved maskinerne eller salgsboden hver gang, man skal med metroen – især rart omkring myldretrafik-tidspunkter.

2. Billig frokost

Hvis man gerne vil have en god frokost, men stadig gerne vil spare lidt penge i forhold til at spise på cafe eller man bare gerne vil have noget til en dag på farten, så har rigtig mange supermarkeder nogle rigtig lækre delikatesseafdelinger, hvor man kan få friske og lækre sager. Her finder du både hummus, salater, sandwiches, samosaer og grillet kylling. Og så er det billigt! Det er også perfekt, hvis man gerne vil en tur på stranden eller i en park. Det har vi tit gjort, når vi er taget på stranden. Det er nemt lige at købe noget med. Og så smager det virkelig godt.

3. Taxiture

Det er virkelig billigt at køre i tavi her i Dubai. Startgebyret er 5 AED (omkring 8 kr.) og mindsteprisen for en tur er 12 AED. En tur fra den ene ende af byen til den anden bliver sjældent over 100 AED (så skal man sidde i voldsom kø), så det er virkeligt tosset billigt, især når man er vant til danske priser. I skal dog være yderst opmærksomme på, at man ikke kan betale med kort i taxierne hernede! Så hav altid nok kontanter med.

4. Ingen rigtige adresser

En lille sjov ting omkring Dubai. Her findes ingen rigtige adresser. Der er måske 20 veje, der har fået et decideret navn hernede (måske en del flere, men det håndhæves ikke).  Et eksempel kan være Novotel Hotel på Sheikh Zayed Road. Det er den adresse de opgiver. Men Sh. Zayed Road er hovedvejen, der kører igennem hele Dubai. Altså er det ikke en videre præcis adresse. Det betyder, at pejlemærker og markante bygninger/seværdigheder i umiddelbar afstand er ganske vigtige. Det er nemlig tit, at man er nødt til at kunne give den slags informationer til taxichaufføren, hvis det ikke lige er et af de store, kendte steder, man skal besøge. Så bor I på et hotel, så få hjælp i receptionen i forhold til pejlemærker mm.

5. Abra over creek’en 

Når I er en tur ude i den gamle bydel, så skal I gøre jer selv den tjeneste at krydse creek’en med en Abra (de små, traditionelle træbåde). Det er hyggeligt. Og man får set lidt af bydelen fra vandsiden. Det koster kun 1 AED (altså under 2 kr.) pr. person. Turen over tager 5 minutter. Og det er en nem måde at komme fra guld & krydderisouk’en over til tekstilsouken. De vil dog meget gerne prøve at prakke turister en rundtur på i stedet for bare en overfart. Men bare insister på en overfart kun og så opgiver de. Man betaler først, når man er nede i båden. En rundtur skulle også være hyggeligt – har ikke prøvet det selv, men ved, at det koster en hel del.

6. Prut om prisen

Når I bevæger jer rundt i de forskellige souks – det være sig guld-, krydderi- eller tekstilsouk’en – så er det meget vigtigt, at I husker at prutte om prisen (Hahah elsker det udtryk), hvis I finder noget, I gerne vil have. Det er kulturen hernede, og I bliver helt sikkert taget ved næsen, hvis I ikke putter om priserne. Selv ude i Gold & Diamond Park skal I huske at prutte om prisen på smykkerne, ellers bliver I også der taget ved næsen. I de almindelige butikker, Malls og supermarkeder er der faste priser, så der behøver I ikke være på vagt.

7. Et sjal i tasken

Som kvinde, så kan det være en rigtig god ide, hvis man lige har et sjal med i tasken. Dubai er jo et varmt land og ofte har man måske en tanktop på eller en kjole med tynde stropper, og så kan det være godt at kunne dække sig lidt mere til. Det er jo et muslimsk land, og ud af respekt så er det velset at dække skuldre og knæ som kvinde – især i den gamle bydel og inde i Malls, hvor der faktisk er skilte, der beder om respektfuld påklædning. At der er mange, der ignorerer det, det er så hvad det er.

Jeg klæder mig altid respektfuldt (dækkede skuldre, knæ og ingen meget nedringede toppe), når vi er i den gamle bydel og i Malls. Til gengæld er jeg mere ligeglad nede i Marinaen, hvor stemningen er mere afslappet, og når vi tager ud og spiser. Nu har jeg dog generelt sjældent meget udfordrende tøj på, men alligevel.

Og så kan det faktisk være rigtig rart med et sjal ude i Mall’sene, da der tit er fuld knald på air con’en, og kommer man lige udefra, så kan det blive ret koldt! Jeg har for eksempel næsten altid en trøje på ud i Mall’s, da jeg ellers fryser (jeg er ganskevis ret kuldskær, men de fleste jeg kender, har også en trøje med).

 

Det var vist tips nok for denne gang. Jeg håber, at I kan bruge dem til noget. Det kan være, at der engang kommer flere. Who knows? Hvems næse.. som vi altid siger i min familie. Fjollet, I know… Men jeg elsker det stadig :)