Jeg har efterhånden slået det fast ret mange gange, men nu gør jeg det igen. JEG ELSKER JUL! Jeg kan simpelthen ikke få nok af jul. For jul i min familie betyder hygge. Masser af hygge. Julehygge. Af den allerbedste slags. Med kvalitetstid sammen, hjemmelavet julekonfekt, god mad, julepyntning af juletræ, gamle jule-lp’er, juletv og tid til bare at være familie.

image

Julen har egentligt ikke forandret sig ret meget fra da jeg var barn. Heldigvis. For den er lige, som jeg gerne vil have den. Magisk. Hyggelig. Traditionsrig. Og jeg elsker det. Måske er det fordi, at jeg dybest set stadig er et lille barn, når det kommer til jul. Hahah. Og så er det ikke engang løgn. Jeg glæder mig så meget til hele julen, men selvfølgelig mest til juleaften (og hele dagen faktisk), at jeg stadig mærker en hel farm af glædessommerfugle i maven, når jeg slår øjnene op den 24. december.

Jeg elsker træet, som altså stråler lidt mere juleaften, jeg elsker julemaden, jeg elsker at synge og danse rundt om juletræet med mine allervigtigste og jeg elsker at få og give gaver. Især fordi vi alle har gjort meget ud af at finde de helt rigtige gaver til de andre. Gaver de vil blive rigtigt glade for, og som passer lige til dem. Også i år er jeg spændt på at give de gaver, jeg har købt. Og jeg håber og tror, at de alle vil falde i deres smag.

Men det er ikke kun juleaften, jeg elsker. Jeg elsker hele december, men især de sidste dage op til jul, hvor vi har mange traditioner og hyggelige ting, vi gør sammen – mine forældre og jeg.

Der skal laves hjemmelavet marcipan-konfekt. Noget vi har gjort lige siden, jeg var en lille pige. Nu er det bare ikke længere julenisser og juletræer i fine farver, vi laver, men lækre varianter med nougat, chokolade, nødder og forskellige smagsgivere som cognac og rom. Hjemmelavet marcipan smager bare bedre. Og så er det skide hyggeligt at lave det sammen.

image

Godt nok er det mest min far og jeg, der plejer at stå i køkkenet, mens mor render rundt og laver alt muligt andet (oftest praktiske ting), men som regel hjælper hun lidt – og hun smager meget gerne ;) Vi hører altid julemusik imens, og skråler med på de gode sange. Det lyder ikke altid kønt, men vi hygger os. Og vores marcipankonfekt smager genialt godt!

image

image

image

Der skal også pyntes juletræ og igen er der ganske særlige traditioner, der skal følges. Først skal lys og stjerne på. Så de smukke og sarte glasfugle, vi har arvet fra min dejlige farfar (som jeg stadig savner), og så er der ellers frit spil. Til sidst afslutter vi med en guilande med danske flag og en sølvglimmerguilande. Og så er det ved at være jul. Imens vi pynter juletræet hygger vi altid med at spille meget gamle jule-lp’er. Den der skratten fra pladespilleren hører til. Det er så hyggeligt. Og rigtigt. Og julet. Ja, jeg forbinder den lyd med jul, fordi vi altid spiller de gamle plader hele julen. Faktisk kan det nærmest ikke blive jul uden.

image

Juleaftensdag hygger vi altid med læse Peters Jul fra morgenen af – engang fik jeg den læst, nu er det mig, der læser den :) Og jeg tror måske, at den godt kan undværes i følge min mor. Men jeg fik den af min farfar, og den betyder jul for mig, så jeg insisterer hvert år. Hvis vi kan nå det, så tager vi gerne en lille lur efter frokost, og så er det tid til at finde julegaverne frem og putte dem under træet. Og så bliver det hele lidt spændende. Alle de der hemmelige gaver i fint knitrende papir og fine bånd. Oh det er altså ikke nemt!

Hvert eneste år skal vi se Disneys Juleshow. Ellers kan det ganske enkelt ikke blive jul. Min mor forsøgte engang at starte en tradition om julegudstjeneste, men det lå oveni JuleDisney, så det blev ikke til noget. Hahah så vigtig er det med traditioner. De skal holdes. Også selvom vi kan de fleste replikker efterhånden. Som regel sidder halvdelen af os i morgenkåber, og hvad er mere familiehygge end det? Bagefter er det tid til at komme i juletøjet, få pyntet julebordet og gøre resten klar, imens den liflige duft af julekalkun spreder sig i hele huset.

disney-1024x477

Vi får kalkun hjemme hos os, da vi et år (for mange år siden) skulle være så mange, at vi ikke kunne have nok and i ovnen. Siden har det bare hængt ved. Det smager godt. Og det minder os om min farfar, der altid sagde som en kalkun, lige når maden blev sat på bordet. Ellers er maden ret traditionel med rødkål (i massevis), brunede kartofler, hvide kartofler, brun sauce og chips – tilsat en rigtig god rødvin… MUMS! Til dessert får vi citronfromage – hverken min far eller jeg er særlig vild med ris’alamande. Sorry, jeg ved godt, at I sikkert sidder og gør korsets tegn mod mig nu. For hvem tør sige noget mindre pænt om den hellige juledessert – og det er sikkert godt, det er bare ikke lige mig. Men der er stadig en mandel i vores fromage og mandelgave til den heldige selvfølgelig!

Og så er det endelig tid til at tænde de levende lys på træet, der lyser så fint mens vi danser om træet og synger danske julesange. Dernæst står det på julegaver, ganske som det bør. Og julehygge resten af aftenen med levende lys og juleknas. For hede hulen jeg glæder mig til i morgen!

image

Og jeg glæder mig endnu mere i år, for ikke bare er det vidunderligt at være hjemme ved familien, nu jeg er så langt væk til hverdag, og vi julehygger da også lidt ekstra. Men i år er vi også så heldige, at det er vores tur til at have besøg af min dejlige bedstemor! Og det er bare det bedste. Jeg elsker, når vi fejrer jul sammen hende. Det sker nemlig kun hvert 5. år, da min mor har fire søskende, som også gerne vil fejre jul med hende. Så vi skiftes. Og det er bare så dejligt, at jeg i år har hende hos os, det er jo nemlig ikke så meget, jeg får set hende, imens jeg bor så langt væk. Så jeg er bare godt og grundig grundlykkelig lige nu!

Hvad med jer, har I også mange traditioner, som I har haft fra barnsben af eller er de skiftet ud? Og glæder I jer også stadig rigtig meget til jul? Ligesom mig. Eller er I vokset fra det? Uh det håber jeg nu ikke, for der skal da være noget glædeligt og magisk over julen.