Da mine forældre var på besøg i sidste uge, var vi inde i en af mine favoritbutikker hernede, nemlig smykkeforretningen Monili, ikke mindre end 2 gange.

Første gang skulle vi blandt andet kigge perleøreringe til min mor, jeg skulle købe et armbånd for min veninde til hendes bryllup og så skulle jeg have bestilt min rubinring (som jeg skrev om her og som jeg viste jer første glimt af igår). Jeg endte jo med at gå med mulighed 2 – altså det design som jeg faldt over ved en tilfældighed, og ikke det design, jeg først havde regnet med. Og jeg er så glad for mit valg.

Anden gang skulle vi hente min ring + min mor ville gerne købe en lille gave til en veninde. Da vi så var derinde, så faldt hun for det fineste, enkle perlevedhæng i den helt rigtige nuance, der matchede nuancen på hendes perleøreringe. Der var dog et problem. Vedhænget var i hvidguld, og mor ville gerne have det i alm. guld. Det kunne de dog udskifte.  Hvis vi bare ville vente lidt. Det sagde vi ja til.

Men så skete der noget (lidt vidunderligt), min smykkepusher Panky (jeps, det er hans faktiske navn) spurgte, om vi ville med en tur om i værkstedet og se, hvordan de lavede alle deres smykker i hånden. Er du vimmer, jeg fik sagt ja hurtigt. Det er jo der, magien sker. Smykkemagien. Og den chance kunne jeg ikke lade forpasse. Heldigvis ville mine forældre også gerne med.

Så vi kom med om bag Gold & Diamond Park, hvor Monili har deres værksted liggende (eller i hvert fald et af dem – de har to).

Og det var virkelig fascinerende at se det sted, der normalt er forbeholdt medarbejdere. Og lad mig bare gøre det klart. Der bliver virkelig skabt SMYKKEMAGI inde på det værksted! Det er kunstnere, der arbejder der. Alle smykkerne er nemlig lavet i hånden. Vi så det ske. Og jeg fik endda lov til at tage lidt billeder, som jeg kan dele med jer. Jeg vil dog godt lige sige, at billedernes kvalitet ikke er den allerhøjeste, da jeg ikke ville være i vejen for dem, der arbejdede, samtidig med at jeg kun havde min mobil (en gammel iPhone 4) til at tage billederne med, da jeg ikke lige havde regnet med sådan en oplevelse. Men de er da gode nok til at kunne give en fornemmelse af, hvor fantastisk et arbejde de udfører i hånden!

IMG_9887

De her to gutter sidder og laver modeller af smykker, som kunder har bestilt, f.eks, ligesom min ring, der er blevet skabt ud fra et billede. Det er altså sådan processen starter. Først tegnes modellen, så laves den i voks. De sidder simpelthen og håndfiler voksen, indtil den har det ønskede design. Mega sejt.

IMG_9888

Her er det en anden og blødere voks, der også bruges til at lave modeller efter. Den her kommer varm ud af en maskine, og mens den er smeltet, bliver den så formet til det ønskede design.

IMG_9882

Det er svært at se, men denne mand sidder simpelthen og saver nogle bitte små huller ud i en guldplade. Det skulle blive til et specialdesignet vedhæng. Vildt at se, hvor præcist den mand kunne save de små huller ud. Vi så ham gøre det, så der er ikke noget snyd i det, og hullerne var helt ens! Det ville jeg aldrig kunne gøre.

IMG_9880

Fyren her var i gang med at skabe guldstykket til et par øreringe med store sorte onyx.

IMG_9881

 Her viser vores “guide” os, hvordan stenen kommer til at sidde i guldstykket, når guldstykket er formet og slebet færdigt.

IMG_9878

Endnu en kunstner i gang med et par øreringe. Det er virkelig guldsmede, der sidder på værkstedet, og mange af dem er blevet oplært af deres fædre, som igen er blevet oplært af deres. Det ligger derfor dybt i deres blod at lave smykker så smukke, at man næsten kan trille en tåre.

IMG_9879

Hver eneste af guldsmedene sad med det område, de nu engang er eksperter i. Nogle arbejder med sølv, andre guld, nogle med overfladebehandling og andre igen med diamanter. Det er fascinerende. Og vildt at se, hvordan håndlavede smykker bliver skabt.

IMG_9885

Denne mand er i gang med at skabe et par ørehængere ud fra et billede, som en kunde har tilsendt. Vildt at de ikke skal have mere for at kunne skabe sådan et smykke. Synes jeg.

IMG_9889

Og så kom vi pludselig til det rigtigt sjove. Dem der arbejdede med diamanter! Her ligger en lille flok diamanter, der skulle bruges til en ring, som en kunde havde specialbestilt.

IMG_9892

I dyb koncentration sad han og puttede hver enkelt lille diamant på dens plads i ringen med en lille tang. Det hele var så omhyggeligt. Så fint. Jeg var næsten bange for at trække vejret. Og meget imponeret over hans helt rolige hænder! Det havde de faktisk allesammen. Jeg ville aldrig kunne gøre det, de kan!

IMG_9893

Her ser I den ring, som han er ved at indfatte diamanterne i. De bruger en slags blød voks på små stumper træ til at holde ringen fast, så de har noget at holde i, imens de laver noget så delikat, som det er at isætte diamanter. Ret smart, da det ikke skader selve guldet.

Det var de billeder, jeg fik taget inde på værkstedet. Jeg håber, at I kan fornemme lidt af den magi, der sker derinde, også selvom mine billeder ikke er de allerbedste! Det var i hvert fald en stor oplevelse at få lov til at se smykkemagien up close. Jeg er nu endnu mere fascineret over dem, der har fingerfærdigheder til at håndlave smykker af den kvalitet! De er sgu seje. Og jeg glæder mig allerede til næste gang jeg skal have fingrene i et Monili-smykke.